Verandering verwelkomen

Verandering is er altijd. Maar er zijn van die momenten in je leven dat je geconfronteerd wordt met veranderingen waar je niet op zit te wachten. Een tegenslag in werk of relatie, het verlies van  je gezondheid of een plotseling overlijden van een dierbare. Het zijn momenten in je leven die je stress opleveren.

De stressreactie zorgt ervoor dat je paraat bent en klaar voor actie. Je overlevingsmechanisme wordt  geactiveerd.  Een deel van je wil ervoor zorgen dat er niets veranderd. Dat wil het graag hetzelfde houden,  bij het oude vertrouwde bekende. Verandering roept angst op. Angst voor het onbekende.

Je poging om de verandering tegen te gaan zorgt voor een verkramping. Het is een innerlijk gevecht tussen de confronterende werkelijkheid en je innerlijk verzet. Je hebt  zo je eigen favoriete plekken in je lijf waar je de verkramping vastzet. En tegelijkertijd is je verkramping terug te vinden in je rug.  Door je rug recht te houden blijf je immers staan in de wirwar van krachten om je heen. Het geeft je stevigheid en houvast.

Echter, de kwaliteit van meegeven en flexibiliteit is onmisbaar voor je rug. Het is de kwaliteit van je overgeven, loslaten en verwelkomen van verandering die maakt dat je rug de soepelheid heeft die het nodig heeft.


Mijn 7 tips die het omgaan met verandering vergemakkelijken:

 1. Verwelkom verandering en besef dat verandering bij het leven hoort
 2. Ontspan met wat er is op dit moment. Voel de sensaties in je lichaam.
 3. Sta jezelf toe alles te voelen wat de verandering in je oproept. Het is oké om je rot te voelen.
 4. Geef jezelf alle adem die nodig is. Gun jezelf een diepe zucht.
 5. Laat het oude los, zwaai het uit, blaas een kushandje om het te bedanken.
 6. Verwelkom het nieuwe ook al weet je nog niet hoe het nieuwe eruit gaat zien
 7. Vertrouw erop dat de verandering nieuwe mogelijkheden geeft en nieuwe kansen brengt.

En nu ben ik benieuwd  wat jou het beste helpt bij veranderingen in je leven. Wil je het vertellen in het commentaarveld hieronder?

En ik wil jou graag helpen in het proces van loslaten van het oude en het verwelkomen van het nieuwe. Zoals elk moment weer een nieuw moment is en ook weer een nieuwe kans. Ga jij die uitdaging aan?

Ik nodig je graag uit om naar de GRATIS RUGGESTEUN TRAINING te komen die plaatsvindt op dinsdag 25 april in Nieuwegein. Een moment voor jezelf en jouw lichaam.

, ,

10 Responses to Verandering verwelkomen

 1. jorine 13 april 2017 at 08:33 #

  Ik vind het moeilijk om sommige dingen te accepteren. Ik blijf soms te lang in de “vechtstand” . Net als in de film van Monty Python, die ridder die nog alleen een hoppend hoofd heeft, en dan tegen zijn tegenstander gilt: “kom hier lafaard, vechten!” . Dit artikel van Marion Geelen- Landeo​ helpt mij om weer terug te gaan naar acceptatie met behulp van mijn adem en mijn lichaam voelen. THX

 2. Marion Geelen-Landeo 13 april 2017 at 08:41 #

  Hoi Jorine, wat fijn te lezen dat je iets hebt aan dit artikel, om meer naar acceptatie te komen. De eerste stap is het opmerken van je ‘vechtstand’ en hier ‘ja’ tegen zeggen. Deze stap heb je nu genomen. En je zult het steeds sneller opmerken en ontdekken dat er meer mogelijkheden zijn. Dankjewel voor je waardevolle reactie!

 3. Anneke 13 april 2017 at 08:57 #

  Hallo Marion,
  Ik heb vaak met veranderingen te maken gehad. Mijnervaring is dat er altijd weer nieuwe deuren open gaan als er een andere dicht gaat.

  Die wetenschap uit ervaring helpt mij in het omgaan met nieuwe veranderingen. Veranderen brengt mooie nieuwe ervaringen.

  • Marion Geelen-Landeo 13 april 2017 at 09:29 #

   Hoi Anneke, Fijn dat je ervaringen je helpen om te vertrouwen in de toekomst. Open staan voor mooie nieuwe ervaringen, het is niet altijd gemakkelijk, want open staan betekent ook je oude beperkende overtuigingen loslaten en de daarmee oude pijn. Dankjewel voor je mooie aanvulling.

 4. Rebecca 13 april 2017 at 10:47 #

  Hoi Marion, bij veranderingen neem ik soms even een pas op de plaats, even rust. Dat helpt om me bewust te zijn van mezelf, mijn lichaam en geest. En het geeft me tijd te ordenen, na te denken en te evalueren. Ik ga soms te laat in op mijn behoefte daarin, maar dan krijg ik ook genoeg waarschuwingen dat ik even een stapje terug moet doen.

  • Marion Geelen-Landeo 13 april 2017 at 15:11 #

   Even pas op de plaats of zelfs een stapje terug, ja, dat is soms nodig om daarna weer vooruit te kunnen. Dank voor je bijdrage!

 5. Anna 13 april 2017 at 10:50 #

  Ha lieve Marion,

  Dank voor al het delen. Wat mij helpt, is om mezelf eerst uit te nodigen in elke cel van mijn fysieke lichaam, dus om te voelen dat ik aanwezig ben en mag zijn met alles wat er is. In mijn hoofd en in mijn hart, wetende dat ik een afgezant ben van de force of creation hier op aarde. Wetende dat ALLES in feite kracht en liefde is als ik er zonder oordeel naar kan kijken en het zonder oordeel kan en durf te voelen. Het gaat namelijk mis als ik ga zoeken naar waarom ik me zo voel en er gedachten aan ga koppelen. Ik weet en voel dat weerstand en verzet enorme krachten zijn en ik verwelkom deze krachten met elke ademhaling om ze vrij te laten stromen en als vanzelf stroomt het oude weg en mag het nieuwe er zijn. Het kan snel gaan, maar soms trap ik in de valkuil van oude patronen en dat mag er ook zijn. Het gaat om bewustwording. Lieve groet aan allen.

 6. Saskia van de Riet 25 april 2017 at 08:15 #

  Wat mij helpt is het besef dat ik tot de beste dingen kom als ik accepteer wat er nu is. Ik vertrouw er op dat ik altijd een oplossing vind. Mediteren helpt me ook om bij mezelf te komen en te blijven.

 7. Marjolijn 25 april 2017 at 20:03 #

  We hebben allemaal angst voor verandering. Die angst werkt vaak verlammend waardoor we helemaal geen actie meer nemen. Natuurlijk kunnen we vasthouden aan wat we hebben … maar ja, dan verandert er uiteindelijk niets. Het gekke is dat als ik aan de momenten denk die ik eerst doodeng vond, ik achteraf zeg… ‘had ik maar veel eerder stappen genomen’. En bij een nieuwe verandering overheerst weer de angst haha. Maar de 7 tips neem ik graag een volgende keer sneller ter harte!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.