Een paar weken geleden ontmoet ik een man en we vinden elkaar lief. Het liedje ‘ik heb je lief’ van Paul de Leeuw zit waarschijnlijk daarom al 2 dagen in mijn hoofd en ik besluit het liedje voor hem te zingen.

Ik zing het liedje op twee manieren in bij de karaokeversie die ik op Youtube vind. Met lage stem is het net iets te laag voor me en een octaaf hoger is het net iets te hoog.

Na een aantal keer het liedje gezongen te hebben vind ik het wel goed genoeg.  Ondertussen krijg ik een appje met de vraag waar het liedje blijft. Hij is erop aan het wachten!  Ik heb een opname gemaakt, en ik wil deze opsturen.

Ik vraag hem nog even geduld te hebben. Hij weet niet dat ik het liedje zelf inzing. Kort daarna vraag ik hem of hij er klaar voor is. Ja, hij is er klaar voor. Ik vraag hem of hij er zeker van is … ik zing het namelijk zelf. Ja, hij is er klaar voor.

Ik weet niet zeker of ik er zelf klaar voor ben. Ik voel me wat onzeker en ik vind het reuze spannend. Dit is absoluut uit mijn comfort zone. Een heel romantisch liedje uit volle borst zingen, naar een man die ik nog maar nauwelijks ken …

Nadat hij het beluisterd heeft moet hij er erg om lachen. Ik ook. Ik lig in een deuk. Van de zenuwen. Wat zal hij ervan vinden? Nou is eerlijkheid voor mij bijzonder belangrijk, zelfs een belangrijke voorwaarde in een relatie. Behalve op dit moment ;-.  Hij is zo eerlijk om te zeggen dat hij het niet mooi vindt! Hij zegt het genuanceerd maar ik hoor vooral dat hij het niet mooi vindt.

Ik schaam me. Ik wil wel door de grond zakken. Help, wat heb ik gedaan? Mijn uitdaging is om bij het gevoel schaamte te blijven, er helemaal in aanwezig te zijn. Zowel angst als schaamte zijn gevoelens die lastig zijn om helemaal toe te staan. De fysieke sensaties helemaal te voelen: de gloed in mijn gezicht, de energie die door mijn lijf raast. Naar dit gevoel toe te ademen. En vooral veel uitademen, om weer tot rust te komen. ‘Het is oké om dit te voelen. Het is oké’, zeg ik tegen mezelf.

Een nieuwe liefdesrelatie betekent voor mij volop gelegenheid om gevoelens te verkennen. Schaamte voelen betekent dat ik uitdagingen aanga. Ik verlang ernaar om mijn gevoel de ruimte te geven. Daar hoort schaamte ook bij, hoe ongemakkelijk dat ook is. Marshall Rosenberg, de grondlegger van de Geweldloze Communicatie zegt het zo: ‘Het schaamtegevoel is een vriend die je eraan herinnert dat er een overtuiging schuilt die vertelt dat je ‘niet goed genoeg’ bent’. Dit is een kans deze beperking op te ruimen!

Uit mijn comfortzone komen is geen zwakte maar het is juist krachtig en moedig. Mezelf laten zien en iets betekenen voor de wereld, dat is hoe ik verlang te leven. Voluit leven en helemaal mezelf zijn. Doen wat in me opkomt en wat ik leuk vind. Los van wat anderen ervan vinden. Dat geeft vernieuwing, creativiteit en verandering.

Kom jij wel eens lastige gevoelens tegen? Wat gebeurt er met jou als je op weg gaat jouw droom te verwezenlijken? Ik wil je er graag bij helpen. Jezelf voluit te verwelkomen inclusief al je lastige gevoelens. Zoals Wim Hof, the iceman zegt: ‘Ik gun je jouw lichaam dat te laten doen waarvoor het gemaakt is’. Of het nou zingen is of dat het een andere manier van uiten is, het maakt niet uit. Kom tevoorschijn met je kwaliteit.

Ik vind de TED-talk van Brené Brown over schaamte heel inspirerend. Het duurt 20 minuten.

En nu ben ik benieuwd wat voor invloed schaamte op jouw leven heeft. Zou je het hieronder willen delen in het commentaarveld? Schaamte wordt gevoed door geheimhouding en oordelen. Als je empathisch bent naar jezelf kan schaamte niet overleven. Laten we elkaar inspireren. Word weer vrij en blij en sterk in en met jezelf.

Binnenkort:

15 februari: Voluit leven avond, met zingen, lachen, trommelen en vooral jezelf zijn

Behoefte aan een individueel gesprek in deze bizarre tijden?

Ik spreek je graag op zoom (online) voor een gratis kennismakingsgesprek van een half uur. Daarin kunnen we bekijken wat ik voor je kan betekenen en wat er in deze tijd zoal doorgaat aan activiteiten.