Ik las onlangs het nieuwe werk van Robbert F Feddes over het SI gewricht en ik vond het best schokkend om te lezen dat de medische wereld op dit moment een steek laat vallen omtrent het vinden van de oorzaak van lage rugklachten. Aan het begin van vorige eeuw waren er heel andere inzichten die veelzeggender waren.

Ken je het dat een zeer geringe beweging al desastreuze gevolgen kan hebben voor je rug? Soms kan je niet eens achterhalen wat je fout gedaan hebt, maar lijkt het er ineens in te schieten. Met enorme pijn tot gevolg. Je zou graag willen weten wat er aan de hand is. Maar de huisarts vertelt je dat het vanzelf weer over gaat.  Dat er niets aan te doen is.

Met deze woorden wordt je niet wijzer over het functioneren van je lichaam. Alles lijkt van het toeval af te hangen. De werkelijkheid is alles behalve dat!

De oorzaak van je klachten zou wel eens te maken kunnen hebben met het SI gewricht. Een gewricht dat anders werkt dan alle andere gewrichten in ons lichaam. Het is geen kogelgewricht, zoals het heup- en schouder- gewricht, dat kan alle kanten op draaien, en zal niet zo snel uit de kom vliegen. Een scharniergewricht kan alleen 1 kant op bewegen zoals bijvoorbeeld je vingerkootje. Het SI gewricht is echter een glijgewricht en omdat het om hele kleine bewegingen gaat, denken medici dat hier het probleem niet kan liggen. Dit gewricht kan echter heel gemakkelijk uit de kom schieten met soms een zichbare scheefstand en soms ook niet.

SI gewrichtHet SI gewricht is het gewricht tussen het sacrum oftewel het heiligbeen en de Ilia, oftewel de 2 darmbeenderen. Deze 3 botten vormen samen je bekken. Het is niet zo eenvoudig te begrijpen hoe het SI gewricht precies kan bewegen maar dat is niet zo van belang als je weet wat je eraan kan doen om een dysfunctie te verhelpen. Het SI gewricht zorgt er o.a. voor dat je stabiel kan lopen. Daar waar aan de ene kant ruimte komt in het SI gewricht, namelijk aan de kant waar het gewicht op komt, wordt het aan de andere kant juist vastgezet.

In het begin van de vorige eeuw was wetenschappelijk ondervonden (dankzij het werk van Richard Don Tigny) dat 98% van de gevallen van lage rugklachten te wijten was aan het SI gewricht.  Het SI syndroom was toendertijd de meest gestelde diagnose bij lage rugklachten.

Halverwege de jaren dertig begon de trent om klachten hoofdzakelijk te wijten aan de uitstulping van de tussenwervelschijf en werd er vooral operatief ingegrepen.  Vanaf 1982 werd  een nieuw systeem van diagnostische testen gebruikt waarbij in minder dan 15% van alle gevallen een duidelijke diagnose gesteld wordt. Oorzaak onbekend, is de conclusie. De termen idiopatische rugpijn en aspecifieke lage rugpijn zijn in het leven geroepen om de diagnose een naam te geven.  Een diagnose die suggereert dat de oorzaak bekend is, maar in feite nietszeggend is.

In 1992 heeft Joseph Shaw de resultaten van zijn onderzoek gepubliceerd en er kwam uit dat bij 98% van de mensen met lage rugklachten een dysfunctie van het SI gewricht de oorzaak is!

Het meest schokkende van dit alles is, dat het Nederlanse Huisartsen Genootschap  hun diagnose niet heeft aangepast op grond van deze informatie.  Medici zijn ervan overtuigd dat het SI gewricht niet kan bewegen en daarom geen rol speelt bij rugpijn. Daarom wordt er niet naar gekeken.

Kortom,  in de meeste gevallen van rugklachten ligt de sleutel bij het SI gewricht.  En medisch gezien wordt hier niet naar gekeken.  De oplossing is echter heel eenvoudig. Ik kan jouw ermee helpen in mijn individuele programma : ‘in 3 maanden van je rugklachten af’. Ik ga samen met jou kijken naar de werkelijke oorzaak van je rugklachten. En hoe jij goed voor jouw rug en je SI gewricht kan zorgen. Graag nodig ik je uit om naar de gratis Ruggesteun Training te komen die binnenkort  plaatsvindt in Nieuwegein en ik vertel je er alles over.

Heb jij de diagnose aspecifieke rugpijn gekregen en is er ooit naar jouw SI gewricht gekeken? Ik ben benieuwd wat jouw ervaring hiermee is. Ik lees het graag in het commentaarveld hieronder.