Ik las onlangs het nieuwe werk van Robbert F Feddes over het SI gewricht en ik vond het best schokkend om te lezen dat de medische wereld op dit moment een steek laat vallen omtrent het vinden van de oorzaak van lage rugklachten. Aan het begin van vorige eeuw waren er heel andere inzichten die veelzeggender waren.
Ken je het dat een zeer geringe beweging al desastreuze gevolgen kan hebben voor je rug? Soms kan je niet eens achterhalen wat je fout gedaan hebt, maar lijkt het er ineens in te schieten. Met enorme pijn tot gevolg. Je zou graag willen weten wat er aan de hand is. Maar de huisarts vertelt je dat het vanzelf weer over gaat. Dat er niets aan te doen is.
Met deze woorden wordt je niet wijzer over het functioneren van je lichaam. Alles lijkt van het toeval af te hangen. De werkelijkheid is alles behalve dat!
De oorzaak van je klachten zou wel eens te maken kunnen hebben met het SI gewricht. Een gewricht dat anders werkt dan alle andere gewrichten in ons lichaam. Het is geen kogelgewricht, zoals het heup- en schouder- gewricht, dat kan alle kanten op draaien, en zal niet zo snel uit de kom vliegen. Een scharniergewricht kan alleen 1 kant op bewegen zoals bijvoorbeeld je vingerkootje. Het SI gewricht is echter een glijgewricht en omdat het om hele kleine bewegingen gaat, denken medici dat hier het probleem niet kan liggen. Dit gewricht kan echter heel gemakkelijk uit de kom schieten met soms een zichbare scheefstand en soms ook niet.
Het SI gewricht is het gewricht tussen het sacrum oftewel het heiligbeen en de Ilia, oftewel de 2 darmbeenderen. Deze 3 botten vormen samen je bekken. Het is niet zo eenvoudig te begrijpen hoe het SI gewricht precies kan bewegen maar dat is niet zo van belang als je weet wat je eraan kan doen om een dysfunctie te verhelpen. Het SI gewricht zorgt er o.a. voor dat je stabiel kan lopen. Daar waar aan de ene kant ruimte komt in het SI gewricht, namelijk aan de kant waar het gewicht op komt, wordt het aan de andere kant juist vastgezet.
In het begin van de vorige eeuw was wetenschappelijk ondervonden (dankzij het werk van Richard Don Tigny) dat 98% van de gevallen van lage rugklachten te wijten was aan het SI gewricht. Het SI syndroom was toendertijd de meest gestelde diagnose bij lage rugklachten.
Halverwege de jaren dertig begon de trent om klachten hoofdzakelijk te wijten aan de uitstulping van de tussenwervelschijf en werd er vooral operatief ingegrepen. Vanaf 1982 werd een nieuw systeem van diagnostische testen gebruikt waarbij in minder dan 15% van alle gevallen een duidelijke diagnose gesteld wordt. Oorzaak onbekend, is de conclusie. De termen idiopatische rugpijn en aspecifieke lage rugpijn zijn in het leven geroepen om de diagnose een naam te geven. Een diagnose die suggereert dat de oorzaak bekend is, maar in feite nietszeggend is.
In 1992 heeft Joseph Shaw de resultaten van zijn onderzoek gepubliceerd en er kwam uit dat bij 98% van de mensen met lage rugklachten een dysfunctie van het SI gewricht de oorzaak is!
Het meest schokkende van dit alles is, dat het Nederlanse Huisartsen Genootschap hun diagnose niet heeft aangepast op grond van deze informatie. Medici zijn ervan overtuigd dat het SI gewricht niet kan bewegen en daarom geen rol speelt bij rugpijn. Daarom wordt er niet naar gekeken.
Kortom, in de meeste gevallen van rugklachten ligt de sleutel bij het SI gewricht. En medisch gezien wordt hier niet naar gekeken. De oplossing is echter heel eenvoudig. Ik kan jouw ermee helpen in mijn individuele programma : ‘in 3 maanden van je rugklachten af’. Ik ga samen met jou kijken naar de werkelijke oorzaak van je rugklachten. En hoe jij goed voor jouw rug en je SI gewricht kan zorgen. Graag nodig ik je uit om naar de gratis Ruggesteun Training te komen die binnenkort plaatsvindt in Nieuwegein en ik vertel je er alles over.
Heb jij de diagnose aspecifieke rugpijn gekregen en is er ooit naar jouw SI gewricht gekeken? Ik ben benieuwd wat jouw ervaring hiermee is. Ik lees het graag in het commentaarveld hieronder.
Interessant artikel Marion, ik heb een klant met SI gewricht klachten, dus goed om iets meer over te lezen.
Hoi Anne Marieke, het is soms dat mensen het weten dat hun klachten met het SI gewricht te maken hebben maar meestal zijn de klachten nooit in verband gebracht met het SI gewricht. Er zijn een paar eenvoudige oefeningen te doen voor het SI gewricht en ik wil ze graag met je delen.
Hoi Marion, ik heb erg veel last van lage rugijn en ik zie je oefeningen voor het SI gewricht graag en met veel belangstelling tegemoet.
Vriendelijke groet, Ruud
Beste Ruud, zou je een keer naar de maandelijkse Ruggesteun Training willen komen dan ga ik ze met je doornemen!
Beste Marion,
Wat is het toch jammer dat de wetenschap en de medische wereld soms niet synchroon lopen. Rugklachten zijn erg vervelende en zeker als je het toch relatief simpel kan aanpakken.
Groeten,
Katrien
Ja, Katrien, dat is zeker heel jammer!
Wow, 98% van de lage rugklachten heeft een oorzaak in het SI-gewricht, dat is echt veel! Ik wist dat niet, heb weleens horen praten over het SI-gewricht maar heb het idee dat daar nog veel onbekendheid omheen hangt, het is een beetje ‘mysterieus’ gewricht en dat lees ik ook terug in jouw blog als het gaat om de verkeerde aannames van artsen. Nog veel werk te verzetten dus! Goed dat je dit beschrijft Marion.
Hallo Marion,
Voor mij als fysiotherapeut is je blog gesneden koek. Ik sluit me niet bij voorbaat aan bij het percentage dat je noemt, maar het is wel zeker dat je met oefeningen voor het SI-gewricht veel goeds kunt doen om rugklachten te verminderen.
Wat een interessant blog. Je zet me er echt toe aan om met andere ogen naar mijn rug te kijken. Dankjewel!
Hallo,
Ik heb op internet gezocht hoe een si gewricht eruit ziet en kwam zo uit bij deze site.
Ik verstapte me in september vorig jaar van een miezerig 5cm afstapje! Énórme pijnscheut en wist meteen: foute boel. Ik ben bij de neurochirurg en orthopedisch chirurg geweest voor een diagnose. Mooie foto’s en mri van mijn onderrug…en na aandringen bij de orthopeed ook van mijn si gewricht… terwijl ik ze beide verteld heb dat ik pijn heb in mijn si gewricht vanaf het moment dat ik me verstapte. Diagnose: slijtage door leeftijd (47), L4 een beetje schuin en bekken ietsje gekanteld. Osteopaat: beenlengte verschil. Met het si gewricht zou zgn niets aan de hand zijn. NIET serieus genomen helaas…zij weten het natuurlijk veeeeel beter!! (cynisch)
Ik heb steeds het gevoel gehad dat het gewricht “uit de kom” is. Maar ja, ik ben geen dokter dus wat doe ik dan.
Ik heb op enig moment aan mijn man gevraagd om eens aan mijn been te trekken vanuit ligstand op mijn buik. Dat was bij hem wel eens gedaan door een chiropractor toen hij heupklachten had. Beetje wiemelen ermee en dan tjoep…trekken.
En ja hoor…knak en de pijn was metéén weg! Én ik had daarmee ook nog eens meteen de diagnose: si uit de kom.
Helaas was het van 3-daagse duur. Tijdens spelen met een van onze poezen reikte ik naar een balletje en tjoep…ik voelde het weer uit de kom “knakken”.
Volgens de “doktoren”: een verhoging in mijn schoen doen; oefeningen doen; vanalles doen om het symptoom te bestrijden, maar het probleem blijft.
En dan lees ik in uw bericht: het gewricht kan gemakkelijk uit de kom schieten met zichtbare scheefstaand!!!!!
Dit is PRECIES wat ik van binnen voel en aan de buitenkant zichtbaar is!!!!
Si gewricht uit de kom, frictie en flinke scheefstand waarbij ik ook met m’n bovenlichaam schuin loop!!!!!! Niet vanwege de pijn, maar omdat ik gewoonweg niet récht kan staan omdat mijn gewricht niet op z’n plek zit.
Mijn vraag aan u is:
Hoe kan een si gewricht weer in de kom gezet worden???
Ik ben heel erg benieuwd naar uw inzicht 🙂
Vr. Gr. Dianne
Hoi Dianne, het is met 3 eenvoudige oefeningetjes te verhelpen. Ik heb deze oefeningen van Robert F Feddes van rugpijnweg.nl
Helaas zie ik op zijn website niet meteen de oefeningen die ik bedoel en raadt hij aan het hele programma bij hem te kopen.
Ik kan je de 3 oefeningen uitleggen, wat wel belangrijk is om het elke dag te doen om de 2 uur. Dus een beetje discipline is nodig. De eerste dag doe je de eerste oefening. Je ligt op je rug. Zet 1 voet naast je knie op de grond. Trek je buikspieren aan en duw je heup omhoog door je opstaande knie naar beneden richting je voet te duwen. Je wisselt dit telkens van het ene been naar het andere been. 10x links en 10x rechts. En dat doe je elke 2 tot 3 uur op de eerste dag. Als je gelegenheid om bij mij langs te komen in Nieuwegein, dan leg ik je alle oefeningen uit! De eerst volgende gratis ruggesteun training is op 23 mei. Ik laat het je graag zien!
Oh ja, wellicht ten overvloede maar vanaf september heb ik zoveel pijn dat het mijn dagelijkse leven totaal belemmerd 🙁
Het e-boek doorgenomen en het staat vol pseudowetenschappelijke kul. Belachelijk om mensen zo te misleiden en geld af te troggelen
Beste Hugo, Bedankt voor je reactie. Iedereen mag zijn of haar eigen mening erop nahouden. Graag zelfs want ik vind het belangrijk dat iedereen zelf nadenkt en bekijkt wat bij hem of haar past. Wat voor de één werkt, hoeft voor de nader niet zo te zijn. Blijf critisch, én open om eens iets te proberen waarvan je denkt dat het mogelijk kul is.
Ik vind het schreeuwerige bestanden met wat foto’s. Totaal zijn geld niet waard. Oefeningen haalde bij mij niets uit. Ik ben het er mee eens dat er meer aandacht moet komen voor het si gewricht, maar raad aanschaf van de modules van rugpijnweg.nl van Robert feddes af! Probeer een goede therapeut in je eigen omgeving te vinden die met je mee kan kijken en je kan adviseren.