Ik sta voor een aantal beslissingen die ik moet nemen. Ik wil graag uitbreiden en nieuwe richting toevoegen aan mijn bedrijf. Dat is spannend. Welke angsten kom ik tegen?

Uit de stapel boeken die ik aan lezen ben kies ik het boek van Napoleon Hill, ‘think and grow rich’, het is één van mijn favorieten. Het is een tijd geleden dat ik erin gelezen heb. Ik ben gebleven bij hoofdstuk 15, dat gaat over de 6 basisangsten die we hebben.

Ik lees een paar regels en voel me direct geïnspireerd om actie te ondernemen. Dit is typisch zo’n boek dat het effect heeft me weer ‘op de rails’ te zetten.

Volgens het boek is de grootste angst die we hebben de angst voor armoede. En de laatste van het rijtje is de angst voor de dood.  Uiteraard zijn het vaak ook combinaties van verschillende angsten, maar dit statement is toch een interessante.

Leef je een leven waarin je jouw mogelijkheden benut hebt, dan hoef je niet bang te zijn voor de dood. De meest voorkomende oorzaken van de angst voor de dood zijn volgens Hill een slechte gezondheid, armoede, het gebrek aan prettige bezigheden, teleurstelling in de liefde, krankzinnigheid en religieus fanatisme.

Het heeft er natuurlijk ook nog mee te maken wat je allemaal op ‘dood’ plakt. In de tijd van de middeleeuwen was het idee om na de dood in de hel te komen met het vagevuur natuurlijk niet heel uitnodigend. Als je denkt dat het gewoonweg een diepe slaap is waarin je terecht komt als je dood bent, dan is dit al veel aantrekkelijker. ‘Angst voor de dood is zinloos. De dood is een gegeven. Accepteer het en laat het voor wat het is. En wellicht is het niet eens zo dramatisch als het vaak wordt voorgesteld’,  zo schrijft Hill.

Terug naar de angst voor armoede. Deze angst kan maken dat je besluiteloos bent. Je kan niet kiezen. Het kan twijfel geven, piekeren veroorzaken, extreme voorzichtigheid met zich meebrengen, uitstelgedrag of het afschuiven van verantwoordelijkheden. Maar misschien wel het meest lastige symptoom is dat van onverschilligheid. Dit uit zich in gebrek aan ambitie, gebrek aan initiatief en gebrek aan verbeeldingskracht.

Het is goed te weten dat al deze angsten pas aan het eind van het boek worden beschreven.  Het boek gaat namelijk over het gebruik van je verbeeldingskracht. Het inzetten van je creatief vermogen, het volgen van je verlangen. Dat staat tegenover de angst. Laat je je verlangen spreken, dan heb je geen tijd voor angst.

Nu ben je mogelijk toch nieuwsgierig geworden welke die andere angsten zijn dus ik zet hier voor de volledigheid de 6 basisangsten op een rijtje :
Angst voor armoede, angst voor kritiek, angst voor ziekte, angst voor het verlies van liefde, angst voor ouderdom, angst voor de dood.

Een paar interessante zinnen die in het begin van het boek staan zijn:
‘Een van de grootste oorzaken van falen is de gewoonte om op te geven bij een tegenslag.’
‘Voordat succes in iemands leven verschijnt, zal hij eerst met tijdelijke tegenslagen te maken krijgen en waarschijnlijk ook met mislukkingen.’
In deze zinnen zit veel wijsheid. Als je verwacht dat er tegenslagen komen en mislukkingen, dan gaat het erom hoe je er op dat moment mee omgaat en het niet als reden ziet om ermee te kappen.

Het is anders dan een pauze nemen. Pauzes nemen zijn noodzakelijk. Je hebt tijd nodig om weer op te laden na een tegenslag. Pauzes nemen zijn voor mij nog een uitdaging. Net als nu, mijn hoofd is vol en moe. Mijn lichaam wil een pauze. Ga ik mezelf dat gunnen?  Het is een angst die maakt dat ik door wil gaan. Angst dat het niet afkomt. Angst voor mislukking zit daar weer onder. Vervolgens zijn we snel bij die angst voor armoede. Ik heb even een pauze nodig om te voelen of dit klopt 😉

Het boek is al in 1937 geschreven en het is een klassieker der klassiekers op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en succes. De wetten van de natuur die erin beschreven worden zijn tijdloos. Michael Pilarczik  heeft er een mooie Nederlandse bewerking van gemaakt. Het boek is goud waard, zo schrijft hij in zijn inleiding op het boek.

En ik ben het er helemaal mee eens.

Ik houd van goud!